Krikelopoamos-Brainwaves… G.Margaritis

3 12 2008

Where is the line man ?

 

Αυτό ήταν το σχόλιο Iσπανού φίλου μας στο Facebook βλέποντας τις φωτογραφίες του Κρικελοπόταμου.

 

p1012224Θείας δώρο ήταν η εξόρμηση μας στο Κρικελοπόταμο αυτή τη φορά. Όχι, όχι δεν πρόκειται για κάποιο αναγραμματισμό, ούτε για το δαίμονα των blogs απλά η ιδέα αυτή την φορά έπεσε από την θεία μου. Βέβαια, η πρόταση της θείας μου προέβλεπε να πάμε οικογενειακώς στο χωριό Κλαυσί μόλις 5 χλμ έξω από το Καρπενήσι προς Προυσσό προκειμένου να παραστούμε σε ένα μνημόσυνο και να τακτοποιήσουμε επ’ ευκαιρία κάποιες οικογενειακές εκκρεμότητες, αλλά στην ιδέα και μόνο πως θα έμενα και δεύτερο Σ/Κ εκτός ποταμού τρομοκρατήθηκα και ευθύς αμέσως πήρα το Σπύρο τηλέφωνο. Μέσα σε δύο λεπτά είχαμε κανονίσει κατάβαση στο Κρικελοπόταμο. Το μνημόσυνο είχε πάει πλέον περίπατο.

Επί δύο ολόκληρες εβδομάδες αντικαταστήσαμε τον γνωστό μετεωρολόγο Αντώνη Λαγουδάρδο στα καθήκοντα του και παίρνοντας έτσι την θέση του επιχειρούσαμε συνεχώς να κάνουμε προβλέψεις για την στάθμη του νερού που θα είχε το ποτάμι. Σε κάθε μας επικοινωνία η ραγδαιότητα, ο ημερήσιος και μηνιαίος υετός, η κατεύθυνση των ανέμων, ήταν όλα ψηλά στην ατζέντα. Τα καθημερινά weather reports και alerts έδιναν και έπαιρναν με την προσδοκία οτι κάτι θα συνέβαινε και θα πετυχαίναμε τον Κρικελοπόταμο σε ικανοποιητική στάθμη. 

Μια εβδομάδα πριν, τόσο ο Κρικέλοπόταμος όσο και ο Καρπενησίωτης είχαν πλημμυρίσει και ναι μεν δεν θα κρατούσαν το νερό αυτό για μια ολόκληρη εβδομάδα, αλλά τα υπόβαθρο πλέον υπήρχε. Μία καλή βροχή και το ποτάμι θα ήταν πάλι γεμάτο.

p1012231Οι τελικές μας εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι θα πετυχαίναμε το ποτάμι με μέτρια στάθμη και ότι κατά την διάρκεια της κατάβασης το Σάββατο 29/11/08 θα έκανε πολύ, μα πολύ κρύο και θα έριχνε αλλού χιονόνερο και αλλού ισχυρή βροχή. Από την Δευτέρα μάλιστα έως και την Παρασκευή, το μεσημέρι, που έλεγξα για τελευταία φορά τον δικτυακό κόμβο του meteo.gr σταθερά προβλέπονταν πως το μεσημέρι του Σαββάτου στις 11:00 θα χαλούσε ο κόσμος.

Με ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα ικανοποιητικό νερό, πραγματοποιήσαμε, τελικά, την κατάβαση του Κρικελοπόταμου, μιας και ο καιρός ήρθε 8 ώρες νωρίτερα από τις προβλέψεις. Ήταν άραγε οι προσευχές τις θείας μου, το ένστικτο του καγιάκερ μέσα μας, η ισχυρή θέληση που παρά τις εκτιμήσεις φίλων και ‘’ειδικών’’ πιστέψαμε από την αρχή πως το ποτάμι θα είχε νερό και ότι θα ήταν απλά μαγευτικό. Έτσι, η πίστη μας σ’ αυτό μας χάρισε πεντέμισι ώρες απόλαυσης. Μπορεί το πρωί, γύρω στις 07:30, που αναχωρούσαμε από το Κλαυσί και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μας στην είσοδο του ποταμού να έβρεχε δυνατά, αλλά λίγο μετά τις πρώτες στροφές ο ουρανός καθάρισε, ο ήλιος ξεπρόβαλε και η ημέρα φώτισε το 1ό πέρασμα. Στην είσοδο τα σκάφη μας τσούλησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ένδειξη πως το ποτάμι θα είχε νερό. Ακόμα και το σκούρο χρώμα του νερού, που σου έδινε την αίσθηση ότι είναι βαρύ, πρόδιδε αυτό που θα συναντούσαμε στην συνέχεια. Στο πρώτο τμήμα του ποταμού, μέχρι και το Πάνταβρεχει, η στάθμη ήταν τελικά μέτρια, αλλά από εκεί και ύστερα μας πέτυχε το νερό που κατέβαινε και η στάθμη έγινε σταθερά υψηλή, γεμίζοντας τις κουπιές και την ψυχή μας και κάνοντας την διάθεση όλων ακόμα πιο παιχνιδιάρικη. Δεκάδες ρέματα και καταρράκτες είχαν ενεργοποιηθεί από την βροχή και άλλα λασπωμένα πολύ και άλλα κατάλευκα έπεφταν στο Κρικελοπόταμο, δίνοντας μας την αίσθηση πως από μόνα τους ήταν ποτάμια.

p1012242Στην κατάβαση αυτη την φορά μας συντρόφευσαν ο Βασίλης (αδελφός μου) γνωστός και ως Κατρακύλας, ο Σπύρος Φενερλής (διάσημος Καγιάκερ) και ο Γιώργος Χριστοδούλου. Για το Βασίλη θα ήταν η 1ή του επιτυχής κατάβαση με την BrainWaves και αναφέρω επιτυχής γιατί είχε αποπειραθεί να έρθει και στο Άνω Λούσιο όταν ο Νίκος ο Ρόμπαπας βάφτισε το 1ό πέρασμα ‘’Ωμόβγάλτη’’ και αναγκαστήκαμε σε υποχώρηση. Για το Γιώργο Χριστοδούλου και τον Σπύρο Φενερλή θα ήταν η δεύτερη κατάβαση με την σχολή. Αξιόλογο είναι δε το γεγονός ότι ο Κος Φενερλής κατάφερε, έστω και μετά από δύο μήνες απουσίας από το καγιακ, να ξεφύγει από τον κλοιό της εγκύου συζύγου του. Ποιός ξέρει τι φασίνα θα έπεσε μετά; Μπορεί να τον έβαλε να κάνει και γενική σε ολόκληρη την πολυκατοικία. Να δω το Φενερλή με μαντήλι στο κεφάλι και σφουγγαρόπανο στο χέρι και να σπάσω το κουπί μου στο Cylinder.

Το ποτάμι με τα 1000 stoppers, θα μπορούσε κάποιος να πει, αφού από την μέση της διαδρομής και μετά σου έδινε την αίσθηση ότι έβραζε, ενώ εκατοντάδες stoppers, άλλα μεγάλα και άλλα μικρά, ήταν διασκορπισμένα παντού, χρωματίζοντας το τοπίο κατάλευκο. Μάλλον δεν έχουν άδικο όσοι το βάφτισαν Jurassic Park.

p1012260Στο 1ό μισό της διαδρομής μια αλληλουχία πτώσεων αύξανε την δυσκολία από το 3ό στο 4ό βαθμό. Στο σημείο αυτό η ασφάλιση κρίθηκε απαραίτητη. Με κοντρόλ και χωρίς πολύ μεγάλη ταχύτητα μπορούσε κάποιος να αποφύγει τα διάσπαρτα βράχια. Στο πέρασμα της πεζογέφυρας το νερό στριμώχνονταν στη δεξιά πλευρά του ποταμού και έπεφτε για ένα περίπου μέτρο προτού εισέλθει στο διάσημο φαράγγι του Πάνταβρεχει. Η πτώση του Γιώργου πάνω στο πέρασμα και η εγκατάλειψη του σκάφους του δοκίμασαν την εμπειρία της ομάδας σε όλα τα επίπεδα, η οποία σε σύντομο χρόνο είχε ανασυγκροτηθεί και ήταν έτοιμη να συνεχίσει. Λίγο μετά ακολουθούσε το πέρασμα της Κοντίβας. Ένα πέρασμα χωρίς ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία αλλά η πιθανότητα λάθους γραμμής ή ελιγμού θα σηματοδοτούσαν πολύ κολύμπι για τον απρόσεκτο καγιάκερ. Μετά το πέρασμα και ενώ πιστέψαμε πως στο σημείο αυτό είχαν όλα τελειώσει, το ποτάμι μας έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα συνεχές πεδίο 3ού βαθμού αποτελούμενο από μεγάλα κύματα και στόπερς ξύπνησε τα παιδιά μέσα μας και φυσικά την διάθεση για παιχνίδι. Ήταν πραγματικά όμορφα να μπορείς να κινείσαι με ταχύτητα από την μία όχθη του ποταμού στην άλλη, άλλοτε κωπηλατώντας δυνατά για να αποφύγεις ένα στόπερ και άλλοτε καβαλώντας ένα κύμα. Αυτό το τελευταίο τμήμα ήταν κατά την εκτίμηση μας και το πιο όμορφο της κατάβασης. Μία ώρα μετά και ύστερα από πολλές μικρές στάσεις για ξεμούδιασμα, η ομάδα έφτανε στην συμβολή με τον Καρπενησιώτη και ζεστές, υπέροχες τυρόπιτες περίμεναν τα μέλη της (από την θεία).

 

pb290034Η κατάβαση αυτή αφιερώνεται στο Μπάμπη που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας. Του ευχόμαστε όλοι περαστικά και καλή επάνοδο.

 

Highlights

       Οι προβλέψεις του freemeteo & meteo για ισχυρή βροχή το Σάββατο που τελικά διαψεύστηκαν, αλλά και οι εκτιμήσεις φίλων και ‘’ειδικών’’ για την χαμηλή στάθμη, που και αυτές ευτυχώς διαψεύστηκαν. Η ισχυρή επιθυμία φίλοι μου, αυτή είναι που επικρατεί τελικά.

       Η τυχαία συνάντηση ξημερώματα Σαββάτου κατά τη 01:00 με τους Χειμώνες, Ξενοφώντα & Νίκο, Μπάμπο Γιάννη & Γρηγόρη Γαϊτανάρο που θα κινούνταν στην ίδια περιοχή.

       Τα 10δες ρέματα και καταρράκτες που είχαν πλήρως ενεργοποιηθεί και που χυνόντουσαν στο Κρικελοπόταμο, αυξάνοντας σημαντικά την στάθμη του.

       Η Ταβέρνα του Μάθε στο Κλαυσί που με 15€ το άτομο τρώγαμε τόσο που θα κατεβαίναμε και 2ή φορά στο καπάκι τον Κρικελοπόταμο.

       Η Κάμερα του Σπύρου που ποτε είχε πιτσιλιές και ποτε έμενε ανοιχτή, τραβώντας τελικά φούσκες και υποπόδια. Καλά δεν κατάλαβα, πιό ενδιαφέρον έχουν οι φούσκες και τα υποπόδια από τα περάσματα?

       Οι 15 στάσεις του Βασίλη για ξεμούδιασμα. Ας ρυθμίσει την επόμενη φορά τα υποπόδια. Και ας πάρει επιτέλους ένα σκάφος της προκοπής.

       Το πεσμένο δέντρο που δεν επέτρεψε στην Ελένη, την Χριστίνα και την Δήμητρα να προσεγγίσουν το ποτάμι με τζίπ στο ύψος της πεζογέφυρας από την διαδρομή Πρόδρομος-Ροσκά. Next time girls πάρτε γάντια και αλυσοπρίονο αν θέλετε χειμερινές τζιπάδες.

Advertisements

Actions

Information

6 responses

3 12 2008
spyrosb

apla htan kataplhktika!!!wraio arthro george. thank you

3 12 2008
George Margaritis

Σπύρο πρέπει οποσδοίποτε να ξαναπάμε μέσα στη season. Φαντάσου να το πετύχουμε με 1,5 μέτρα στα διπόταμα πόσο όμορφο θα είναι.

3 12 2008
sfenerlis

Να’ ναι καλά η θεία. Άξιζε να μπει μία φωτογραφία της στο blog. Παρά το γεγονός ότι την αναφέρετε αρκετά, έχει αδικηθεί. Η θεία είχε την ιδέα να πάμε Καρπενήσι, μας κέρασε το φαγητό την Παρασκευή, είχε φέρει τυρόπιτες, χειροποίητο ψωμί και δύο είδη κέϊκ. Γιώργο συμφωνώ και εγώ να ξαναπάμε μέσα στη σεζόν, αρκεί να έρθει και η θεία σου μαζί !!

3 12 2008
xenia karagouni

Πολύ ωραία η περιγραφή Γιώργο της εκδρομής σας.Πραγματικά με έκανε να μεταφερθώ νοητά μέσα στο φαράγγι.Εύχομαι να το επαναλάβετε…δεν ξέρω αν θα έρθει ο Σπύρος γιατί η φασίνα θα κρατήσει πολυ καιρό όπως καταλαβαίνεις-αστειεύομαι!
Θα επιμείνω στη λαική σοφία….θα γυρίσει ο τροχός…… και το όποιος είναι έξω απο το χορό πολλά τραγούδια ξέρει!
Καλη ποταμίσια χρονιά και καλες καταβάσεις
Φιλιά Ξένια

1 01 2009
Nikos Mavris

Συγχαρητήρια σε όλη τη παρέα για την κατάβαση ένος από τα πιο σοβαρά και πιο όμορφα ποτάμια της πατρίδας μας. Εύχομαι ακόμη περισσότεροι Έλληνες καγιάκερς να κάνουν ακόμα περισσότερα δύσκολα ποτάμια την καινούργια χρονιά.
Χρόνια Πολλά σε όλους!

1 01 2009
spyrosb

Ευχαριστούμε πολύ Νίκο Χρόνια Πολλά σε όλους.Η Brainwaves έχει εντάξει όλα τα όμορφα ποτάμια όλων των δυσκολιών στα προγράμματά της δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους φίλους του kayak να απολαύσουν τα πανέμορφα ελληνικά ποτάμια!!!
Ο κρικελοπόταμος ήταν άλλο ένα επιτυχημένο ταξίδι της Brainwaves!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: